8 Aralık 2017 Cuma

Elektrik Projeleri Tasarım Kriterleri


Elektrik projeleri konusunda bir projenin safhalarını aşağıda basitçe anlatmaya çalışacağız.
Daha sonraki aşamalarda hangi tesisat planları nasıl çizilir yapılması gerekenler nedir,kim neyi nasıl yapmalıdır sorularını açıklayan yazılarımız olacaktır.

ELEKTRİK PROJESİNİN SAFHALARI

          Öneri raporu:
Öneri raporu, kalem kalem projede yapılacak tesisat  uygulamasını anlatır ayrıca,  Yapılacak projedeki m2 ye göre aydınlatma ve normal priz güç hesaplar ile mekanik güç hesaplarından oluşan bir güç hesabını da içerir.

          Mimariye yön verecek elektrik hacim ve rezervasyonların belirlenmesi.
Elektrik Odası ve Şaftlar için alan ihtiyacı mimara bildirilir Mimar ile bu odaların hacimleri tartışılır. Not Büyük binalarda elektrik odasından 50 m yarıçapında bir daire çizilerek enerji verilecek yerin elektrik odasından en fazla 50 m uzaklıkta olması sağlanır. Bu çemberin dışında kalan alanları beslemek için yeni bir elektrik odası talep edilir. Elektrik odalarının katlarda aynı aks üzerinde olması ve şaft sürekliliklerinin sağlanması önemlidir.

           Avan Proje:
Avan projede tesisatta kullanılacak tüm malzeme ve ekipmanların yerleşimi görünecek şekilde yerleşim yapılır.
Avan projenin bir amacı ise elektrik ekipmanlarının kendi içerisindeki koordinasyonunu sağlamak ve mimari projede miktarlarını ve uygunluğunu görmektir.
a.       Makine Proje grubundan alınacak bilgiler doğrultusunda mekanik ekipmanların,
b.      Aydınlatma danışmanı ile yapı sahibinin ortaklaşa çalışmaları sonucunda aydınlatma hesaplarına göre ve mimarı ihtiyaçlara göre yapılmış aydınlatma armatürlerinin ve anahtarların
c.       Binanın kullanım amacına uygun olarak cinsleri ile birlikte prizlerin
d.      Yangın danışmanı ile yapılacak ortak çalışma ile yangın alarm ve ihbar ve yönlendirme ekipmanlarının
e.      Binanın yapısına göre telefon televizyon güvenlik ve data prizlerinin
 yerlerini belirten (ancak tesisatları göstermeyen) avan proje çizilir.

           Ruhsat Projeleri:
İlgili kurumdan izin alabilmek için çizilen projelerdir.
Bu projelerde armatürler prizler ve ekipmanlara ait bağlantı projeleri çizilir. Ancak bu projelerde borular tavalar ve otomasyon projeleri ile montaj detay projeleri bulunmaz.

           Uygulama projesi ve ihale dosyası

a.       Uygulama projesi
Uygulama projesi ihaleye esas proje olup malzeme listesi ve keşif yapabilecek detayda olması gerekmektedir.  Tava ve tesisat projeleri  -isteğe bağlı olarak borulama projeleri- bu aşamada yapılmalıdır. Malzemelere ait montaj detaylarını tipik detaylar olarak içerir.

b.      Şartname:
Şartnameler kullanılacak malzemelerin satın alınabilmesi için malzemede bulunması gereken teknik özelliklerin genel niteliklerini belirten dokümanlardır. Çok özel durumlar haricinde genellikle tip belirtilmez ve sağlıklı bir ihale yapılabilmesi için en az 2-3 firmaya uyumlu özellikleri kapsaması gerekir. Şartname eki veya son maddesi olarak marka listesi verilir.

c.       Keşif
Yapılan uygulama projeleri baz alınarak kullanılacak malzemelere ait tip ve miktar bildiren malzeme listesi BOQ( Bill Of Quantity) Keşif listesinde şartnameye uygun 2-3 marka belirtilebilir.

      Shop Drawings (Müteahhit ihale sonucu aşamasında )
Satın alınan veya sipariş edilen malzemelere göre yapılacak olan montaj detay resimleri
Malzemeler belli olduklarından bunlara ait tam yerleşim ve montaj detayları ile tavalar borular ve diğer elektrik hatları için montaj ve seviye detaylarını belirten montaja esas resimlerdir.

        Yapım (Construction)(As Build) projeleri:

Bu projeler yapılmış projelere rağmen sahadaki uygulamalar neticesinde öngörülemeyen nedenlerden dolayı projelerde montaj sırasında projeden olan sapmaları gösteren resimlerdir. Bunlar Montaj müteahhidinin sahadaki montaj mühendisi tarafından çizilerek Ek (Ataşman) (Attachment) olarak verilen projelere göre yapılmış shop drawing projelerinin revize edilerek veya yeni projeler çizilerek mevcut durumu belirten son As-Build projelerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder