10 Aralık 2018 Pazartesi

Mekanik Cihaz ve Pano Besleme Planları




Merhaba,

Bu yazımızda mekanik besleme ve pano besleme planlarının nasıl oluşturulduğundan bahsetmeye çalışacağız.

Bu aşamaya kadar proje için yapılan avan plan sonrası işveren yorumu ve onayına müteakiben çalışmalara başlamıştık.

Her şeyden önce çalışmalarınızı bir sistem içinde yapmalısınız bu sizin revizyondan etkilenme derecenizi azaltır. Bunun için ilk yapılması gereken şey “Xref” ‘li çalışmaktır.

Xref’li çalışmak için ayrıca bir yazı yazarız veya bunu kendinizde öğrenebilirsiniz.

Pano besleme ve mekanik besleme planı bir elektrik projesinin bel kemiğidir diyebiliriz. Proje geneline baktığınızda (aydınlatma-priz, yangın-anons vb.) diğer kalemlerden bir derece daha önemlidir ki bu proje bitmeden projeniz bitemez.

Açıklamak gerekirse, Pano besleme planı bitmemiş bir projede yükleme cetveli-kolon şemaları ve hesaplamaları yapamazsınız. Bu kalemler olmadan da keşif kalemleri oluşamayacağından ne ihaleye çıkabilirsiniz ne de uygulanabilir bir içerik üretirsiniz. Dolayısıyla bu disiplin projenin Bel kemiğidir.

Hatırlarsanız daha önceki yazılarımızda güç analizi ve teknik hacimleri belirlemiştik. Şimdi bu belirlemiş olduğumuz teknik hacimlere elektrik panolarını yerleştirip ve hatta isimlendirip ekipmanları besleyebiliriz. Ama öncesinde yapmamız gerek çok önemli bir şey vardır; Mekanik besleme dediğimiz mekanik cihazları, mekanik grubundan temin etmek gerekir. Bunu başında temin ettiğimizi var sayıyoruz. Daha kötüsü de var( geç teslim yapıp sizin teslim zamanınızdan ödün vermeniz ve stresli bir döneme girmek zorunda kalma durumu)

Gruptan temin ettiğimiz mekanik cihaz yerleşimlerinin, Elektrik güç listesi ile birlikte kontrolünü bu aşamada yapmamız çok önemlidir. Nedir bunlar?

Mekanik cihaz deyince aklımıza yangın pompaları,taze hava üniteleri (AHU)-Duman egzoz fanları (DEF), Jetfanlar, merdiven basınçlandırma fanları, motorlu-motorsuz yangın damperleri vb. gelmelidir. (Mekanik panoya ilave olarak da DDC panoları)

Elektrik güç listesinde belirtilen bu cihazların panosu var-yok durumu, gerilim ve faz bilgileri-yangın senaryosunda çalışma bilgisi-frekans konvertör bilgileri bulunmalıdır.  Liste bu bilgileri içeren bir liste olmalıdır. Bunları da kontrol ettikten sonra projeye mekanik besleme anlamında başlanabilir.

Bir diğer hususta şudur; Elektrik tasarımın hem işletmesel anlamda hem de teknik anlama uygun olması gerekir. En basit örneği Pano isimleridir. Bir pano ismi bölgeyi, bulunduğu katı ve beslediği yükü tarif edebilmelidir. Basit anlamda örnek vermek gerekirse

2B-DP (İkinci Bodrum Kat Dağıtım Panosu) –Genel bir panodur Aydınlatma-Priz-Mekanik cihaz.

1B-MCC (1. Bodrum kat MCC panosu yani Motor Kontrol Center)-mcc cihazları beslenir.

2B-DP.U (ikinci bodrum kat UPS panosu) gibi,

İsimlendirmeler yapıldıktan sonra, Elektrik dizaynı bir adım daha kolaylamış demektir. Tabi burada sisteminizin nasıl bir yapısı olduğu önemlidir. Örneğin 3 farklı kaynak ile de çalışabilirsiniz; Şebeke-Generatör-UPS gibi. Bu durumda pano isimleriniz ona göre şekillenir.

Tek kaynaklı ve Busbar dağıtım sistemine sahip bir pano besleme planı;




Yukarıda anlattığımız gibi önce yatayda daha sonra dikeyde besleme planı oluşturulup yükleme cetvali oluşturma işlemine geçilir.

Bu kısmını daha geniş ele almak gereklidir.İşin içine yangın yönetmeliği ve yükleme cetveli girdiği için daha geniş değerlendirilmesi gerekir.

Pano besleme kısmı aynı zamanda Elektriğin kumanda kısmıdır. Sizin bir tesisteki Elektriksel tasarımınızı ifade eder, yükleme cetveli sonrası kolon şemasını oluşturur.

Sisteminiz Sekron generatörlü olabilir, redundant power olabilir, her birinin çözümüne gerek yaptığınız toplantı gerekse amaca yönelik yaklaşımlar çözümü doğuracaktır.Bu kısmının çizimsel anlamda pek değeri yok bu sebeble enerji çözümleri ayrı değerlendirilecektir.

Bu arada eklemek gerekirse yükleme cetveli hesaplarını oluşturunca kısa devre hesaplarınıda oluşturmak gereklidir. Pano bazlı kısa devre hesaplarını yaparsanız sizi çoğu soru ve dertlerden kurtaracaktır. 
Bu ihale projelerinde zamansal sorunlarla atlanabilir ancak atlanmaması size artı katar. Bu hesapları gerek excel’de gerekse çeşitli şalt malzeme üreticilerin uygulaması olan programları kullanarak yapabilirsiniz. Ancak henüz alt yapıları istediğimiz düzeyde değil bu programlara projeyle ilgili birçok veri girmekteyiz, Autocad kadar çizim desteği yok her ne kadar dwg/dxf olarak export edilebilsede gerek sembolleri gerekse diğer özellikleri yetersiz. TMŞ-AOS-MŞ sembolleri aynı ve marka tarif etmekte, siz bunu dwg olarak alsanız dahi bir sonraki revizyonda sembolleri değiştirme işkencesinden dolayı patlıyorsunuz…Tabi güzel taraflarıda var pano boyutlarını ve ısıl kayıpları hesaplayabiliyorsunuz. Bu bizim için önemli.

Bu arada mekanik gruba Teknik hacimleri oluştururken pano ısıl kayıplarını hesaplayıp, bu değerlere göre soğutma talep ediyorsunuz. Bunu atlamayalım=))

Kısaca diyebilirim ki Revit destekli bir uygulama geliştirilse bu sorunun çözümü biz projeciler için çile olmaktan çıkacaktır.

Bu yazımız bu kadar,

Saygılarımla,